Bourbon vaniljepulver (Fra Madagaskar)

kr.65

Fairtrade og Økologisk certificeret.

15 gram. vaniljepulver i glasrør.

Bedst før 30 maj 2026

Update: 17 juli
Vi er ved at producere mere vaniljepulver. Produktet er klar til afsendelse på mandag d. 22 juli.

På lager

Forudbestilling - vaniljen forventes på lager inden for ca. 14 dage.

Gratis fragt ved køb af mindst 10 stænger (ellers 29,- )

Forventet leveringstid 1-2 hverdage Vælger du afhentning - så kommer der en email med detaljer, så snart ordren er pakket

Gratis fragt ved køb for mindst 289 ,- (ellers 29,- )

Igen i år er alt vaniljen blevet udsolgt.
Vi har en ny bestilling på vanilje liggende i Madagaskar, men alt eksport ud af Madagaskar er desværre lige nu brudt sammen, så vi ved ikke hvornår det kan forlade landet.

Vil du have en email når der kommer mere vanilje på lager?

Hvad er vaniljepuver og hvordan bruges det?

Vaniljepulver fremstilles ved at man tager hele vaniljestænger, og knuser dem til pulver. Dvs. både vaniljekorn og vaniljestangen anvendes. Der er intet andet tilsat til produktet.

Grundet til at dette giver god mening, er at meget af smagen i en vaniljestang sidder i selve stængerne.

Som hovedregel kan vaniljepulver erstatte vanilje i alle dine opskrifter.  Jeg plejer dog som regel at anbefale at man bruger en alm. vaniljestang i opskrifter der ikke skal varmes, som f.eks. koldskål, milkshakes osv.

3 gram vaniljepulver (ca. en teske) gør det ud for en vaniljestang i dine opskrifter.

Vaniljepulveret opbevares i glasset i en skuffe eller skab ved alm. stuetemperatur, men ikke i køleskabet.

Hvorfor smager vores vaniljepulver af så meget?

Når du modtager vores vaniljepulver, vil du bemærke at det både dufter og smager af mere end den vaniljepulver du kan købe i supermarkedet.

Selvom man godt kunne få den mistanke, at vaniljen smagte af mere, fordi ens samvittighed vidste at vaniljefarmerne havde fået en fair betaling herfor, så er den reelle forklaring nok lidt mere jordnær.

For det første anvender vi udelukkende vaniljestænger af meget høj kvalitet. De vaniljestænger der bruges til vores vaniljepulver, er de vaniljestænger vi har sorteret fra, fordi de f.eks. var lidt for korte til at blive solgt som alm. stænger. Dvs. det er de bedste vaniljestænger, som er blevet behandlet og opbevaret efter alle kunstens regler.

For det andet går vi en ekstra mil i selve processen med at producere vaniljepulveret.
Vaniljestænger skal tørres, før de kan laves til pulver, dette kan ske på mange måder. Vi har valgt at tørre de friske vaniljestænger i en dehydrator, for at holde på så meget som muligt at smagen og olierne i vaniljen. Noget andet vi gør, som måske kan virke som en bagatel, er vi skærer enderne på vaniljestængerne af, før vi bruger dem. Normalt indgår disse bare i vaniljepulver da det er ekstra arbejde at fjerne dem, og da de jo ‘fylder’. Sagen er bare at der praktisk taget ingen smag er i disse, og de tilmed er ekstra hårde, som kan tilføre nogle små ‘tråde’ i vaniljepulveret, der ikke giver det en optimal tekstur, derfor fjerner vi dem altid. Indrømmet, måske er vi lidt for nørdede, men det er og bliver en hjertesag for os, at levere et produkt vi kan være stolte af.  

Økologi og processer

Vores vaniljestænger er naturligvis økologiske – men for at være helt ærlig, så er størstedelen af alt vanilje du kan købe økologisk, da orkiderne, som vaniljen vokser på, er meget sarte, og man derfor slet ikke sprøjtegift og lignende herpå.

Årsagen til at vi alligevel har valgt at købe økologisk certificeret vanilje, er at økologien kommer med en sidegevinst, nemlig en række krav om sikkerhed i relation til processer, sporing af vaniljens historik mm. 
Med et produkt som vanilje, der produceres i uland, og hvor den enkelte vaniljestang skal gennem en bearbejdning der tager flere måneder, har denne ekstra sikkerhed af processer, renhed mm. i forbindelse med bearbejdning af vaniljen en ret stor værdi for trygheden ved produktet.

Fairtrade, medarbejdere og vaniljefarmere

Alt det du har læst ovenfor, er naturligvis vigtigt, da det er afgørende for kvaliteten af den vanilje du får – men for mig er det VIGTIGSTE at sikre at både vaniljefarmere og medarbejdere sikres en fair betaling, og rimlige vilkår, der betyder at de kan bryde med fattigdom.

Når du normalt køber vaniljestænger i Danmark, er den sørgelige sandhed, at størstedelen er via nogle meget stærke mellemmænd der presser prisen hos vanilje farmerne i en sådan grad at langt størstedelen af dem lever under fattigdomsgrænsen.

Når du køber vanilje her på siden kan du være garanteret at farmerne har fået en god og fair betaling herfor, dette betyder at farmerne kan få råd til at f.eks. sende deres børn i skole.

Samtidigt arbejder vi sammen med en producent i Madagaskar, som både støtter lokalsamfundet, ved at bygge skoler og sundhedshuse. Men lige så vigtigt, så sørger de for at deres medarbejdere i produktionen (ca. 200 kvinder) får gode vilkår i deres ansættelse, og støtte til skolegang til deres børn.
I 2021 opdagede ejeren af produktionen, at størstedelen af de ansatte ikke fik friske grøntsager i deres kost, årsagen var at alle de grøntsager der kan købes i den region hvor vaniljen produceres, skal flyves ind fra en anden region, og derfor er meget dyr. Ejeren besluttede derfor at tage en del af jorden omkring produktionen, og lave det om til en stor køkkenhave, med noget personale til at passe det, og nu kan medarbejderne derfor hver fredag få udleveret gratis grøntsager til dem selv og deres familier. 

TAK – fordi I med jeres vaniljekøb er med til at sikre bedre vilkår for vaniljebønder og medarbejdere i Madagaskar.