Få mere ud af vaniljestængerne
Få mere ud af vaniljestængerne
2 gode råd
Vanilje er en af mine absolut favorit krydderier. Jeg elsker smagen, jeg elsker duften , den spreder ud i luften, og jeg elsker den olierede konsistens på vaniljestængerne.
Mange tror dog fejlagtigt, at det kun er kornene inden i vaniljestangen, der kan bruges, mens sandheden er, at der er mindst lige så meget smag i den olie der sidder i selve vaniljestangen.
Her er to gode råd, som jeg selv bruger i mit eget køkken.
Vaniljeekstrakt
Tag et højt glas med låg of hæld ca. 3-10 cm. lys alkohol heri (Vodka eller lys rom), og stil derefter dine vaniljestænger i alkohollet, med den krogede side opad.
Dine vaniljestænger holder sig bløde og friske i omkring 18 måneder, samtidigt med at alkohollet trækker olier fra stængerne, så du altid har lækker vaniljeekstrakt. Det tager typisk et par uger før ekstrakten er perfekt.
Du kan løbende fylde mere alkohol og vanilje i når du bruger enten vaniljestængerne eller ekstrakten.
Når du bruger vaniljestængerne, vil du opleve at kornene er mere flydende når du åbner stangen pga. alkoholen, dette har dog ingen betydning for smagen af kornene.
Faktisk har jeg prøvet at tage en knastør vaniljestang, som jeg fandt i bunden af en skuffe ned i alkohollet, og efter et par uger er stangen igen blød og frisk til at kunne bruges.
Vaniljesukker
Det andet råd, som jeg også selv anvender, er, at tage de brugte vaniljestænger, og bruge dem til at lave lækker vaniljesukker med. Faktisk er jeg helt stoppet med at købe vaniljesukker.
Du tager den brugte vaniljestang, og hvis den har været kogt med i en grød eller lignende så skyller du den naturligvis, og så kan du enten.
1. Skære stangen i mindre stykker, og lægge den i et glas med sukker eller rørsukker, så vil sukkeret langsomt trække smag fra vaniljestangens olier.
2. (Min favorit) tage de brugte vaniljestænger i en minihakker, og hakke dem helt fint sammen med rørsukker, og så filtrere resterne af vaniljestangen fra.
God fornøjelse
– Michael, indehaver af Vaniljen.dk