Mens vi venter på mere vanilje fra Madagaskar
Gourmet vanilje (Fra Uganda)
28,00 kr.
En af de vigtigste parametre, hvis du ønsker vanilje med masser af olie og smag, er hvor længe de har ligget i plastrør (eller i vores tilfælde glasrør).
Så længe vaniljen fortsat er bundtet sammen i større bundter, holder vaniljen sig frisk, men når enkelte stænger pakkes i rør, begynder de lige så langsomt at tørre.
Den vanilje du kan købe i supermarkeder, har ofte ligget 6-12 mdr. i plastrør allerede når du køber den – i nogle tilfælde har de været i rørene i flere år. Det er en central grund til at disse stænger ofte er ret tørre og kedelige.
For at sikre en så frisk vanilje som mulig, pakker vi hos Vaniljen.dk kun meget små partier af vanilje af gangen, så din vanilje har mest muligt smag når du modtager den.
Ovenover kan du se hvornår det nuværende parti af vanilje blev pakket i glasrør.
FairTrade certificeret.
Gourmet vaniljestang fra Uganda.
Længde 19-21 cm. – Gnst. vægt 5 gram
Update 9 dec: Der ankommer et nyt parti vanilje fra Madagaskar i morgen tirsdag. Så vaniljen du bestiller i dag, forventes at kunne leveres hos dig onsdag eller torsdag.
På lager
Vi er i gang med at pakke vaniljen - ordrer lagt i dag vil kunne afsendes mandag d. 10 november.
Gratis fragt ved køb på over 299,- (ellers 29,- )
Forventet leveringstid 1-2 hverdage Vælger du afhentning - så kommer der en email med detaljer, så snart ordren er pakket
Gratis fragt ved køb af over 299 ,- (ellers 29,- )
SOMMERKAMPAGNE
Køb 14 vaniljestænger, så får du 15 gram vaniljepulver med gratis (køber du 28 stænger får du 2×15 gram osv).
Du skal bare bestille som normalt, så tilføjes vaniljepulveret automatisk
Update 6 dec.:
På grund af meget store mængder post efter Black Friday, oplever DAO, GLS og Postnord desværre længere leveringstid end normalt
Vil du have en email når der kommer mere vanilje på lager?
Planifolia gourmet vanilje fra Uganda - Kun de største og bedste

Billede fra besøg i Madagaskar, sep. 2022. Her kontrolmåles vores vanilje. Hvis man zoomer helt ind på billedet kan man se at stængerne er over 21 cm. lange
Som noget nyt i 2025, er vi begyndt også at importere vanilje fra Uganda. Denne vanilje er af sorten Planifolia, som er den samme variant af vanilje, som den vi forhandler fra Madagaskar.
Som med en god vin, varierer smagen på vaniljestængerne alt efter klima, jordbund og den måde de bliver forarbejdet på. Hvor vaniljen fra Madagaskar har en klassisk, rund og cremet sødme med den velkendte bløde “Bourbon”-aroma, har vaniljen fra Uganda en mere dyb og intens karakter. Den rummer mørkere nuancer med toner af chokolade, tørret frugt og en let varm fylde, der giver en rig og kompleks smagsoplevelse.
Bemærk at Uganda vaniljen ikke er lige så intenst i duft og smag som vores vanilje fra Madagaskar.
Resultatet er to varianter af samme plante, som hver især afspejler deres oprindelses unikke klima og kureringstradition.
Lige som med vaniljen fra Madagaskar, køber vi udelukkende de allerstørste og bedste vaniljestænger hjem. Dette lyder måske lidt som snobberi, men faktisk er det bevist at størrelsen på vaniljestængerne har betydning for hvor meget smag de har. Jo større stængerne er, desto højere niveau af vannilin har de, og derfor også mere smag.
Økologi og processer
Vores vaniljestænger er naturligvis økologiske – men for at være helt ærlig, så er størstedelen af alt vanilje du kan købe økologisk, da orkiderne, som vaniljen vokser på, er meget sarte, og man derfor slet ikke sprøjtegift og lignende herpå.
Årsagen til at vi alligevel har valgt at købe økologisk certificeret vanilje, er at økologien kommer med en sidegevinst, nemlig en række krav om sikkerhed i relation til processer, sporing af vaniljens historik mm.
Med et produkt som vanilje, der produceres i uland, og hvor den enkelte vaniljestang skal gennem en bearbejdning der tager flere måneder, har denne ekstra sikkerhed af processer, renhed mm. i forbindelse med bearbejdning af vaniljen en ret stor værdi for trygheden ved produktet.
Glasrør - og de sidste 2%
Kald mig bare en nørd, eller hysterisk, men når jeg sælger vanilje her på siden, så er det afgørende for mig at jeg har gjort alt hvad der er i min magt, for at sikre den bedst mulige kvalitet, også selvom nogle af disse tiltag måske kun gør en lille forskel – for summen af disse tiltag, er årsagen til at de fleste vaniljekunder jeg har haft siden 2017, vender tilbage år efter år.
Derfor har vi også en proces, når vaniljen pakkes i Danmark, hvor vi sikrer os at fra vaniljen højst er ude i fri luft i 20 minutter i Danmark.
I praksis starter vi med at åbne kasserne med vanilje og straks vakuumpakke dem i bundter af 2-3 kg.
Vi åbner derefter kun en vakuumpakke af gangen, og pakker straks derfra i glasrør, for at sikre at fugtigheden bevares i vaniljestængerne. På denne måde kan vi sørge for at vaniljen er kortest muligt tid ude i den frie luft.
Det er også helt bevidst, at vi ikke anvender plastrør, som i supermarkederne, men rigtige glasrør, til at pakke i, da de holder bedre på fugtigheden.
Vi har vareprøver liggende, som vi pakkede i glasrør for 2 år siden, og når jeg tager disse stænger ud til kontrol løbende, er vaniljen fortsat frisk og lækker.
Fairtrade, medarbejdere og vaniljefarmere
Alt det du har læst ovenfor, er naturligvis vigtigt, da det er afgørende for kvaliteten af den vanilje du får – men for mig er det VIGTIGSTE at sikre at både vaniljefarmere og medarbejdere sikres en fair betaling, og rimlige vilkår, der betyder at de kan bryde med fattigdom.
Når du normalt køber vaniljestænger i Danmark, er den sørgelige sandhed, at størstedelen er via nogle meget stærke mellemmænd der presser prisen hos vanilje farmerne i en sådan grad at langt størstedelen af dem lever under fattigdomsgrænsen.
Når du køber vanilje her på siden kan du være garanteret at farmerne har fået en god og fair betaling herfor, dette betyder at farmerne kan få råd til at f.eks. sende deres børn i skole.
Samtidig er du med dit køb på Vaniljen.dk med til at støtte opførelsen af en skole i Madagaskar – for børn, der ellers bor så langt fra nærmeste skole, at de ikke ville få en uddannelse. Din støtte gør det muligt at bygge nye lokaler, betale lærerlønninger, opsætte solceller og give eleverne et dagligt måltid.
TAK – fordi I med jeres vaniljekøb er med til at sikre bedre vilkår for vaniljebønder og medarbejdere.







Opbevaring af vaniljen
Vaniljen har i glasrør en holdbarhed på 2 år.
For at sparre på emballagen, har vi både glasrør med 2 og 1 vaniljestænger i. Bestiller du f.eks. 13 vaniljestænger, vil du få tilsendt 6 glas med hver 2 vaniljestænger og et glas med 1 vaniljestang. Hvis du bruger den ene vaniljestang i et glasrør med 2 vaniljestænger, er det vigtigt at du skruer låget helt tæt på, da det udtørrer vaniljestangen hvis der kommer for meget ilt ind.
Glasrørene med vaniljestænger bør opbevares mørkt og tørt, feks. i et køkkenskab eller en skuffe, direkte sollys kan udtørre stængerne.
Flere af vores kunder har også god erfaring med at fryse glasrørene ned med vanilje. På denne måde holdes friskbarheden ekstra godt. Glasrørene tager ikke skade af at ligge i fryseren.
Skulle du opleve, mod forventning at en af dine vaniljestænger er blevet tør, selvom du har opbevaret dem korrekte, så kan du blot sende os en email på info@vaniljen.dk så finder vi en løsning.